Yerel SEO Rehberi 2023

Tekno Donanım Ekibi olarak okurlarımız için Yerel SEO Rehberleri üzerinde yoğun bir çalışma sürdürdük ve en nihayetinde Yerel SEO Rehberi artık sizin için hazır! Bu içeriğimizle birlikte okurlarımız artık web sitelerine profesyonel olarak Yerel SEO yapmaları yapabilecekler.
Bu yerel SEO rehberi işletmenizi Google armalarında daha üst sıralara yükseltmeyi ve gelecekteki potansiyel müşterilerinizin sizi kolayca bulmasını hedeflemektedir.
Hadi başlayalım.
Web Sitenizi Yerel SEO Araması için Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
1. Niche Araştırın
“Niche nedir? Niche Google da rekabetin düşük ancak tıklama başı maliyetin(TBM) yüksek olduğu kelimelerdir.
– SWOT ANALİZİ (Swot Analizi Nasıl Yapılır ?)
Yerel işletmeler yalnızca ne yaptıklarını bilen akıllı yöneticilerin sayesinde kâr sağlarlar. Bu da güçlü yanlarını, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini bilmek den geçer. Tanıdık geliyor? Bu elbette SWOT analizini ifade eder ve yerel SEO stratejinizin başlangıcını işaret eder.
Güçlü Yönler: İşletmemiz hangi konuda iyi? Müşterilerim yaptığım şeyle ilgili neleri sever?
Zayıf Yönler: İşletmemde olabileceği kadar iyi olmayan şeyler nedir? Müşterilerimin rakiplerime yönelmesini sağlayan şeyler nelerdir?
Fırsatlar: Daha fazla müşteri ve daha fazla kar elde etmek için ne yapabilirim?
Tehditler: Daha iyi olmamamı ne engelleyebilir? Rakiplerim, müşterileri benden uzaklaştırabilecek ne yapıyor?
– RAKİPLER
Burada biraz duralım ve rakipleriniz hakkında konuşalım. Rakiplerin en iyi öğretmenlerimiz olduğunu ve onların başarılarının en cesur hedeflerimiz arasında olduğunu unutmayalım. Rakipler size bir işletmenin nasıl yönetileceği hakkında çok şey söyleyebilir.
Rakiplerinizin kim olduğunu anlamak önemlidir. Rakip listenize bir şirket eklemeden önce göz atmanız gereken üç nokta var:
- Çevrimiçi ve Gerçek Dünya Popülerliği: Bazı kafeler sizinkinden daha fazla sayıda kişi tarafından ziyaret edilmişse ve sizinkinden daha güzel yorumlar alıyorsa, ilk rakibinizi bulmuşsunuzdur. Hizmetlerde, ürünlerde veya pazarlama stratejisinde daha iyi olmanız fark etmez. Başka bir işletme daha popülerse, o sizin rakibinizdir. Neden daha iyi performans gösterdiklerini ve hangi problemi aşmanız gerektiğini analiz etmek için sosyal medyayı, istatistikleri, müşteri yorumlarını kullanın.
- Münhasırlık ve Gerçekleşmesi: Hizmetlerini / ürünlerini / müşterilerini akıllıca yöneten şirketlere bakın. Yerel rakiplerinizi belirlemek için WebCEO Google Benim İşletmem Modülü> Yerel Rakipler’i kullanabilir ve rakiplerinizden hangilerinin ilginizi hak ettiğini öğrenebilirsiniz.

- Güncelleme Eğilimi: Rakibinizi derecelendirmenin en önemli kriterlerinden biri, ne kadar hızlı büyüdüklerini ve geliştiklerini görmektir. Bu herkese kapasitelerini ve potansiyellerini anlatacak. Güncellemelerinin boyutunu hesaba katmak önemlidir. Örneğin, bir mekanın tasarımındaki küçük bir değişiklik, farkındalık seviyenizi yükseltmek için bir alarm sinyali olmayabilir, ancak güncellenmiş bir menü kesinlikle yakından ilgilenmenizi hak ediyor.
– TRENDLER
İnsanların ne istediğini bilmiyorsan iş yapamazsın. Bunun sadece işinizle ilgili bir trend olması gerekmez. Bir örnek: Bir kafeniz varsa ve Doğum Günü Pastası Oreo için bir patlama trendi varsa, onu fırınınıza bir malzeme olarak veya bağımsız bir menü teklifi olarak ekleyebilirsiniz.
Nelerin popüler olduğunu görmek için Google’ın aşağıdaki kaynaklarını kullanabilirsiniz:
Misyonları açısından biraz benzer: bir öğenin popülerliğini gösterirler. İlki daha geneldir, yani belirli bir alana bakılmaksızın sorgunuzun popülerliğini gösterir. Ayrıca iki sorgunun popülerliğini de karşılaştırabilirsiniz.

Alışveriş Öngörüleri, pazar verilerine odaklanır, ürünlerin, markaların ve belirli ürünlerin popülerliğini gösterir, belirli dönemler, konumlar için performanslarını karşılaştırır ve alışveriş sezonlarının etkisini içerir.

Perakende Kategorileri, bir e-ticaret işletmesine veya yerel mağazaya sahip olanlar için kullanışlı olacaktır. Bir hafta / ay / yıl boyunca hangi sorguların popülerlik kazandığını göreceksiniz ve bu bilgileri örneğin mağazanızda mevcutsa en popüler ürünler için indirim vererek satışlarınızı artırmak için kullanacaksınız.

Ürünlerinize daha fazla dikkat çekmek için iş stratejinizi yeni trendlere uyarlayın.
Gördüğünüz gibi bunlar oldukça temel konulardır ve yine de iş stratejiniz için temeldir. Nerede durduğunuzu sağlam bir şekilde kavrayarak kazanacağınız çok şey ve bu bilgiden yoksunsanız kaybedecek çok şey var.
2. İşletmenizi Yerel SEO Araması için Optimize Edin
KEYWORD RESEARCH AND OPTIMIZATION
Sayfa içi SEO, SEO’daki temel bilgilerin en temelidir. Sitenizin üst sıralarda yer almasını mı istiyorsunuz? En azından arama motorları için optimize etmiş olmalısınız. Elbette hedefimiz sadece SEO değil, Yerel SEO. Bu adımda nüanslar olacak.
Sayfa içi SEO, bir sitenin sayfalarındaki içeriği ve tüm türlerini ve öğelerini (başlıklar, H1 etiketleri, ALT etiketleri, dahili bağlantılar vb.) Optimize etme işlemidir.
Sayfa içi Yerel SEO, web sitenizi şu anahtar kelimeler için optimize etmeyi ifade eder:
– İşletmenizle ilgili. Basit anlamda ne yaparsınız? Diyelim ki bir halı yıkama işletmesisiniz. İşte: ilk anahtar kelimeniz. Bununla birlikte, potansiyel müşteriler Google’da ihtiyaç duyduklarını aramak için çeşitli benzer terimler ve popüler alt kategoriler kullanacaklar, böylece tek bir anahtar kelimeyle duramazsınız.
(ÖRK: İstanbul Halı Yıkama veya Başakşehir Oto Yıkama)
– Konuma özgüdür. İstanbul’dan müşteri çekmek istiyorsanız, sitenizde İstanbul’dan bahsetmeniz gerekir ve ana anahtar kelimelerinizle aynı bağlamda olmalı.
Hangi anahtar kelime araştırma faktörlerine karar vermeniz gerekiyor? İki ana faktör var.
– Arama hacmi: Kullanıcılar tarafından anahtar kelime başına aylık arama sayısı. Bu sayı ne kadar yüksekse, arama motorları aracılığıyla potansiyel olarak o kadar fazla kullanıcı çekebilirsiniz, bu nedenle olabildiğince yüksek kelimeler hedefleyin.
– Arama amacı: İyi bir anahtar kelime, kullanıcıların bulmaya çalıştıklarını açıkça gösterir. Yerel anahtar kelimeler, bir konum ekledikleri için zaten bu konuda daha belirgindir, ancak ayrıntıları ikiye katlayarak ihtiyacınız olan kullanıcıları çekme şansınızı artırabilirsiniz. Şu iki anahtar kelimeyi karşılaştırın: İstanbul bisiklet satın al ve İstanbul dağ bisikleti satın al. Sayfa optimizasyonunuza fazladan bir ayrıntı eklemek, potansiyel müşterilere tam olarak istediklerine sahip olduğunuzu gösterir.
Şimdi, siteniz için en iyi anahtar kelimeleri nasıl bulursunuz? Kendi hayal gücünüzü kullanabilir ve en iyisini umabilirsiniz, ancak bu görev için yapılmış bir SEO aracını kullanmak çok daha iyidir.
Ve akla gelen araç, WebCEO’nun Anahtar Kelime Önerileridir.

3. İçeriğinizi Kullanıcı Deneyimi için Optimize Edin
İnternette içerik en önemli varlığınızdır. SEO gereksinimlerini karşılayarak sitenizin sıralamasına yardımcı olur ve müşterileri sizinle işlerini yapmaya ikna eder.
İçeriğinizi olabildiğince iyi hale getirin:
- Yararlı İçerik: Kullanıcıların sorunlarına çözümler sunmalıdır.
- Bilgilendirici: kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri sağlamalıdır.
- İkna edici: kullanıcıları müşteriniz olmaya ikna edebilmelidir.
- Kullanıcı ve mobil uyumlu: Herhangi bir cihazda görüntülemesi ve kullanması kolay olmalıdır.
- SEO dostu: Arama motorlarında yer alması için optimize edilmelidir.
- Eşsiz: Sitenizdeki her sayfa türünün tek örneği olmalı ve başka bir siteden veya kendi sitenizden değil, hiçbir yerden kopyalanmamalıdır. Her sitedeki meta etiketlerin de benzersiz olduğundan emin olun.
Anahtar kelimelerle optimize ederek çok sayıda müşterinin içeriğinizi bulmasına yardımcı olun.
Anahtar kelimelerinizi sitenizin sayfalarında şu yerlere yerleştirin:
- URL adresi: URL’lerinizi kısa ve okunaklı hale getirin.
- Sayfa başlığı: Her sayfa için benzersiz olmalıdır.
- Meta açıklama: Ayrıca her sayfa için benzersiz olmalıdır.
- H1 – H4 başlıkları: H1 etiketi olarak anahtar kelimeler içermeyen bir slogan kullanmayın.
- Resim başlıkları, resim yazıları ve ALT öznitelikleri.
- SSS sayfası veya bölümü: Müşterilerin her zaman soruları olacaktır: ne alınır, nasıl alınır, hangi ürün en iyisidir, nasıl çalışır ve daha fazlası. İnternet onların aradıkları yanıtları bulmalarına olanak tanır ve burada devreye girersiniz. Kullanıcıların yanıtları başkalarınınkinden ziyade sitenizde bulmasını istersiniz, çünkü bu onları müşteriniz olmaya motive edebilir.
- Diğer metin.
Bir müşterinin arama amacını açıkça yansıtan (“film yapımı” yerine “film yapımı ekipmanı satın alın”) ve büyük bir aylık arama hacmine sahip anahtar kelimeler kullanmayı tercih edin.
GOOGLE İŞLETME OPTİMİZASYONU
Şimdi gerçekten önemli kısım geliyor. Bu adımı atmadan konuşabileceğiniz yerel bir SEO’nuz olmayacak. Bir işletme için Google’da üst sıralarda yer almak yeterli değildir. Gerçekten ihtiyacınız olan şey, onu 3’lü Paket’e dönüştürmektir.
Google 3-Pack, organik sonuçları göstermeden önce üç arama sonucunu göstererek onları en görünür hale getirir. Konuma bağlıdırlar, bu nedenle web siteniz faaliyet gösterdiğiniz alanın dışındaki pakette görünmüyorsa endişelenmeyin. Ancak bölgenizde de görünmüyorsa, bunu değiştirmeye öncelik vermelisiniz.

İşletmenizin 3’lü Paket’te görünmesini sağlamak için kesinlikle yapmanız gereken ilk şey Google Benim İşletmem de bir hesap oluşturmaktır. Nitelikler söz konusu olduğunda, mevcut tüm noktalara bakın ve işletmeniz için en uygun olanları seçin. Müşteriler sunduklarınızı hemen SERP’lerde görecektir. (Serp: Anahtar kelime ile yapılan aramalarada çıkan sonuçlardır)
Konum Bilgileri: işinizi yürütmede ne kadar iyi olduğunuza dair iç görüler edinin; derecelendirmenizi, aramalarınızı, hangi tür aramaların işletmenize müşteri kazandırdığını, görünümler, iş profilinizdeki kullanıcı eylemleri ve hatta telefon görüşmesi sıklığını analiz edin.
İncelemeler: insanların profilinize bıraktıkları yorumları yönetin; onları cevapsız bırakmayın, herkes bir cevabı hak eder; yorum listenizi yeniden düzenlemek için uygulayabileceğiniz filtreler vardır: başlangıçta görmek istediklerinize karar verin: en yeni veya en eski olanlar, en yüksek puan alan veya en düşük puan alanlar şeklinde.
Yerel Rakipler: kime karşı çalıştığınızı ve ne kadar iyi olduklarını öğrenin. Bu WebCEO aracı segmenti, bir sahibe Google derecelendirmeleri ve NAPU’ları ile yerel rakiplerin bir listesini sağlar. WebCEO platformundaki diğer araçlara rakip web sitelerini ekleme seçeneği vardır, böylece onlara birçok düzeyde göz atabilirsiniz. Grafik, Google Haritalar temel alınarak oluşturulacaktır. İşletmenizin konumuna bağlı olarak rakiplerinizin bir listesini düzenleyecektir, yani en yakın olanlar ilk olacaktır. Ayrıca Google derecelendirmelerini ve yorumlarını da göstereceğiz.

4. Sitenizi Sesli Arama için Optimize Edin
Sesli aramayı unutmayalım. Hiç şüphe yok ki çevrimiçi aramanın geleceğinde bu unsurda yer alıyor. Tüm bu bilimsel araştırmalar bize yalan söyleyemez, değil mi?
Şakalar bir yana, uzmanların tahminlerine göre bir trend olarak sesli aramalar büyümeye devam ediyor. “En yakın kahve dükkanı nerede?” Gibi sözlü sorgular günlük bir şeydir. Siri gibi asistanlar genellikle tek bir sonuçla cevap verdiğinden, o tek sonucun olması kesin olarak gerekir.
- Müşterilerinizin sorgularını önceden tahmin edin. Potansiyel müşterilerinizin kullanacağı sözlü sorgular üzerinde beyin fırtınası yapın ve onlara hitap edecek içerik oluşturun. Cevabın işletmenizin adı olabileceği ihtiyaç odaklı sorgulara (“Satın almak istiyorum …” veya “Nasıl düzeltebilirim …” gibi) özellikle dikkat edin.
- Anlamsal arama için optimize edin:
- Doğal dili kullanarak sitenizin konuları hakkında çok ayrıntı yazın. İnsanlar sesli asistanlarla rahat bir şekilde konuşur, sorguları için fazla karmaşık olmayın. Eşanlamlılar ve ilgili terimler konusunda cömert olun. Bu, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olacak ve sesli aramada yakalanma olasılığını artıracaktır;
- İçeriğinizi Soru-Cevap şeklinde düzenlemeye çalışın. Sesli arama sonuçları için harika bir aday olmak için ilk paragrafa kısa ve net bir cümle yazın. Her zaman aşağıdaki cümlelerde akademik bir makale yazabilirsiniz (yine de doğal dili unutmayın!);
- Bir SSS bölümü oluşturun. Evet, bundan daha önce bahsettik, ancak tekrar edilebilir. Sesli arama, Soru-Cevap biçiminde çalışır, bu nedenle en sık sorulan soruların yanıtlarını içeren bir sayfa tam da bulunmanız gereken şeydir. Yalnızca Ne-sorulara odaklanmayın, doğal metinler oluşturmak için tüm soru kelimelerini kullanın ve daha olası soru sorgularını kucaklayın.
- Yapılandırılmış verileri kullanın. Şema işaretlemesi, arama motorları için içeriğinizin hangi kısmının ne anlama geldiğini belirtir, bu da sesli arama algoritmasının istenen bilgileri bulmasına yardımcı olur. Çok sayıda yapılandırılmış veri türü vardır; yalnızca işinizle ilgili türler için optimizasyon yaptığınızdan emin olun. Sayfalarınızdaki SSS, Nasıl Yapılır, Makale ve diğer biçimler gibi belirli öğelere dikkat edin. İşaretlemeleri uyguladığınız anda bu sayfaları Google Zengin Sonuçlar Test Aracı veya Yapılandırılmış Veri Test Aracı’nda test edin.
- Yükleme hızınızı en üst düzeye çıkarın. Sayfa yükleme süresi bir sıralama faktörüdür ve sesli arama ile alınan sayfalar çoğundan daha hızlı olma eğilimindedir. Web sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğinden emin olun.
- Mobil uyumlu olun. Sesli sorguların çoğu mobil cihazlar aracılığıyla yapılır. Web sitenizi akıllı telefonlarda çalışmak için hazırlamanız gerekecek. Ayrıca, Google’ın mobil öncelikli dizine eklemesini de unutmayın: Duyarlı tasarıma sahip web siteleri avantajlıdır.
- Videolar için zamanlama sağlayın. Böyle bir durumda, bazı yerel sorgulara cevap veren nişinizle ilgili belirli video bölümlerine sahipseniz, bu zamanlanmış bölümleri YouTube zamanlaması yardımıyla arama motoruna göstermek harika olur. Google, sırayla, videonuzu sesli arama sonuçlarında gösterecek ve tam olarak incelenmesi gereken anı gösterecektir.
5. İçerik Nasıl Çeşitlendirilir ve Nerede Yayınlanır?
Henüz içerik konusunu bitirmedik. Çeşitli biçimlerde gelir: blog yazıları, fotoğraflar ve info grafikler, videolar ve podcast’ler kısacası iste uzayıp gidiyor. Bu formların her biri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmalar web sitelerinin zamana ayak uydurmasına yardımcı oluyor. Stratejinizde en az iki tür içerik kullandığınızda etki daha da güçlü hale gelir.
İçeriğinizi nerede yayınlayacaksınız?
- Kendi siteniz. Bu söylemeye gerek yok; İçeriğiniz size her şeyden önce sıralama ve trafik getirmelidir.
- Sosyal ağlar. Facebook ve YouTube gibi platformların milyarlarca kullanıcısı vardır, bu da onları içeriğinizle yeni müşteriler çekmek için iyi bir seçenek.
- Diğer kişilerin blogları. Diğer sitelerden gelen trafik için içerik alışverişinde bulunmanın karşılıklı yarar sağlayan bir uygulamasıdır.
- Diğer yerel siteler. Müşterileriniz olmakla ilgilenen kullanıcıları size getirebilir.
Göz alıcı görseller kullanın
Görseller gerçekten müşteri kazanma noktasında iyi bir stratejidir. Bu nedenle, bir şey satmaya çalışıyorsanız, grafikler ve videolar sizin için çok önemlidir. Web sitenizin canlı görünmesini ve işinizin daha şık görünmesini sağlarlar.
Yerel SEO için özellikle iyi olan nedir?
- Fotoğraflar. Tüm durakları çekin ve müşterilerinize sahip olduğunuz her şeyi gösterin: işyerinizin bulunduğu bina, çevresi, iş yerinizin içinde nasıl göründüğü, ürünleriniz ve / veya hizmetleriniz, çalışanlarınız ve hatta müşterileriniz (onların elbette rızasını alın). Kullanıcılarınızın ekranda gördükleri yeri ziyaret etmelerini sağlayın.
- 360 ° fotoğraflar. Bir tripod size biraz pahalıya mal olabilir, ancak güzel bir panoramik çekim paha biçilemez.
- Animasyonlar. Sitenizi canlı gösterme ile ilgili bölümü hatırlıyor musunuz? Kelimenin tam anlamıyla “animasyon” kelimesinin anlamı budur.
- Videolar. Ses, görüntü ve metin, İnternet’te var olan en güçlü kombinasyonu oluşturur.
- Grafikler ve diyagramlar. Güven başarıdan doğar. Ne yaptığınızı bildiğinizi göstermekten korkmayın! Başarınız hakkında bir hikaye anlatabilirseniz, bunu görsel bir biçimde göstermek mümkün olabilir – örneğin, satışlarınız ne kadar arttı veya yıllar içinde kaç müşteriye hizmet verdiğiniz. Sadece çok fazla övünmemeye dikkat edin.
Görsellerinizi sosyal medyada paylaşma seçeneğini etkinleştirirseniz, kullanıcılar çok mutlu olacaktır.
6. Bilgilerinizi Yerleştirin
İşte yerel SEO’nun başka bir temel taşı. Her işletmenin nasıl bir giriş yapılacağını bilmesi gerekir. Kendinizi potansiyel müşterilerinize sunmanın en iyi ve en profesyonel yolu nedir?
1. Ad: İşletmenize verdiğiniz ad.
2. Adres: Sizi dünyanın neresinde bulabilirim.
3. Telefon numarası: Size telefonla nasıl ulaşılır.
- İsteğe bağlı olarak, URL ve e-posta adresi: çevrimiçi olarak size nasıl ulaşılır.
Bu neden önemli?
Bazı işletmeler, başka bir işletmeyle aynı ada veya aynı adrese sahiptir. Nadir durumlarda, aynı telefon numarasına sahip olabilirler. Ancak, herhangi iki işletmenin yukarıdakilerin tümünü paylaşması neredeyse imkansızdır. Bu bilgiye sahip olduğunuz sürece kafalarını karıştırmayacaksınız.
7. Tıklama Oranlarınızı En Üst Düzeye Çıkarın
Diyelim ki SEO’da kendinizi aştınız ve web sitenizi arama sonuçlarında en üst sıralara yerleştirdiniz. Bunun büyük bir zafer olduğunu inkar etmek mümkün değil. tebrik etmeye değer ancak yarış burada bitmiyor. Artık insanlar web sitenize kalabalıklar halinde geldiklerine göre, web sitenizden müşterileriniz olarak ayrılmalarını istiyorsunuz.
Elbette, bir kullanıcı iş için gelmediyse fikrini pek değiştirmeyecektir. Ancak bir hesap oluşturmak, satın almak veya benzer bir işlem yapmak istiyorlarsa, sizin işiniz onların işini kolaylaştırmak olmalıdır.
Sitenizin tıklama oranlarını en üst düzeye çıkarın. Peki bunu nasıl yapacaksınız? :
Sitenizin sayfaları için ilgi çeken başlıklar yazın. Ne tür bir iş yaptığınıza bağlı olarak, aciliyet, güvenlik, merak veya basit bir korku duygusu uyandıran kelimeler kullanabilirsiniz.
Sayfalarınız için cazip açıklamalar yazın. Meta açıklamaları, anahtar kelime eklemekten çok daha fazlası olabiliyor bazen.
Web sitenize hoş bir tasarım verin. İlk izlenimler çok önemlidir. Kullanıcılar bir web sitesinde kendilerini rahat hissederse, biraz daha uzun süre web sitenizde kalabilirler.
Diğer Seo İçeriklerimize de Göz Atmak İster Misin ?