Bilgisayarlar ve DonanımRehber ve Eğitimler

DDR5 ve DDR4 RAM Karşılaştırması: Performans ve Kapasite

Yeni RAM bellek standardının piyasaya sürülmesinden bu yana kendimize aynı soruyu soruyoruz: DDR5 bellek, DDR4 ile karşılaştırıldığında nasıldır ve hangi değeri sunar? Göründüğünden daha karmaşık bir konudur çünkü sonuçta tüm uygulama ve programlar belleğe aynı derecede bağımlı değildir ve en iyi şekilde çalışmak için aynı hıza veya aynı kapasiteye ihtiyaç duymazlar.

Bu, daha önce çok sayıda makalede bahsettiğimiz bir gerçektir, ancak özellikle RAM belleği hakkındaki şüpheleri açıklığa kavuşturmak için yararlı olacak bir tane var; bu, sık sorulan on soruyu incelediğimiz ve size bu konuda on net ve basit cevap verdiğimiz yer. bileşen. RAM belleğine aşina değilseniz, bu makaleyi okumaya devam etmeden önce sizi bir göz atmaya davet ediyorum.

Gerçek şu ki uzun zamandır bu türden bir karşılaştırma yapmak istiyordum ama beklemeyi tercih ettim çünkü nispeten yakın zamana kadar DDR5 belleklerin fiyatları o kadar şişmişti ki tavsiye etmek zordu . Yarı iletken pazarının normalleşmesi, salgının sona ermesi ve normale dönmesiyle birlikte söz konusu bileşenin fiyatları önemli ölçüde düştü ve bugün nihayet gerçekten ilginç bir seviyeye geldiğini söyleyebiliriz.

Örneğin, CL36 gecikmeli 5.600 MHz’de 32 GB (2 x 16 GB) Corsair VENGEANCE DDR5 bellekten oluşan bir kitin fiyatı yalnızca 91,98 Euro’dur ve bir yıl veya daha kısa bir süre önce aynı kit bize 200 Euro’dan fazlaya mal olurdu. Bence bu, sektörün gerçekliğini mükemmel bir şekilde yansıtıyor ve bu özel bölümü neden şimdi şekillendirmek istediğimi anlamanıza yardımcı olacak çünkü DDR5’e geçiş yapmak için iyi bir zaman.

DDR5 bellek ve DDR4: fark nedir?

Performans testlerine ve sonuçlarına geçmeden önce her iki standart arasındaki farklardan bahsetmek gerekiyor. DDR5 bellek, DDR5 belleğin daha gelişmiş, daha hızlı ve daha verimli bir versiyonudur; bu, genel olarak daha fazla bant genişliği sunabildiği ve tüketilen watt başına performans açısından daha yüksek bir değerde çalışabildiği anlamına gelir.

Her iki standardı daha iyi karşılaştırmak için her birinin temel özelliklerini basit ve doğrudan bir listede göreceğiz .

DDR4 bellek

  • Çalışma hızı 1.600 ila 3.200 MHz arasında olsa da üreticiler 4.333 MHz’e kadar hızlara sahip kitler geliştirebildiler.
  • Gerilimi 1.2 volt olup, güç yönetimi anakart üzerinden yapılmaktadır .
  • 72 veri biti (64 veri biti ve 8 ECC biti) ile DIMM mimarisi başına bir kanal.
  • Patlama uzunluğu BC4, BL8.
  • Kapsülleme başına maksimum yoğunluk 16 Gb’dir (gigabit).
  • SPD IC’si.

DDR5 bellek

  • 4.800 MHz ile 8.400 MHz arası çalışma hızı .
  • Tek tıklamayla kolay hız aşırtma için yeni Intel XMP 3.0 ve AMD EXPO bellek profilleri .
  • 1,1 volt voltaj , güç yönetimi her modüle entegre edilmiş bir PMIC çipi üzerinde gerçekleştirilir .
  • Kanal başına 40 bit (32 bit ve 8 bit ECC) ile modül başına iki kanallı mimari .
  • Patlama uzunluğu BC8, BL16.
  • Paket başına maksimum yoğunluk 64 Gb’dir (gigabit).
  • İki sıcaklık sensörlü SPD Hub IC.

Her iki bellek türü de 288 pinli bir konnektör kullanır, ancak pin hattındaki ayırma durağının konumu nedeniyle yuvaları farklıdır , bu nedenle uyumlu değildirler. DDR5 bellek kullanan bir anakarta DDR4 kiti takamayız (veya tam tersi).

Size daha önce bıraktığım teknik özellikler listesinden, her iki standart arasında ne gibi farklar olduğunu zaten açıkça söyleyebiliriz ve eminim ki çoğunuz, DDR5 belleğin DDR4’e kıyasla ne gibi avantajlar sunduğunu zaten anlamışsınızdır.

Ancak hepinizin konuyu net bir şekilde anlayabilmeniz için size bu avantajların mükemmel bir şekilde özetlendiği bir özet bırakıyorum:

  • Daha yüksek bant genişliği , CPU ile DDR5 arasındaki ve ayrıca entegre GPU ile bu tür bellek arasındaki iletişimin daha hızlı olduğu anlamına gelir.
  • Daha yüksek genel performansla daha az enerji tüketimi .
  • Entegre PMIC sayesinde daha iyi tüketim yönetimi ve üstün ölçeklenebilirlik.
  • Çoğuşma uzunluğunun iki katına çıkarılması ve modül başına iki kanal kullanılması sayesinde daha yüksek bellek verimliliği, daha düşük gecikme süresi ve daha fazla sinyal bütünlüğü.
  • Kapsülleme başına yoğunluğun artması sayesinde modül başına daha fazla bellek kapasitesi .
  • Çalışma sıcaklıklarını ölçerken iyileştirilmiş sistem yönetimi ve daha fazla telemetri olanağı.

Test tezgahı: kullanılan bileşenler ve önceki hususlar

 

  • 8 P çekirdekli ve 16 E çekirdekli Intel Core i9-13900K işlemci.
  • DDR5 bellek için GIGABYTE Z790 AERO G anakart.
  • DDR4 bellek için GIGABYTE B760M GAMING X AX anakart.
  • Corsair iCUE H150i Elite LCD hepsi bir arada sıvı soğutma sistemi ve üç adet 120 mm fan.
  • Sıralı okuma ve yazmada 7.000 MB/s ve 5.300 MB/s hızlara ulaşma kapasitesine sahip, PCIe Gen4 x4 arabirimine sahip 2 TB WD Black SN850 SSD.
  • GIGABYTE GeForce RTX 4090 grafik kartı, 24 GB grafik belleği.
  • Corsair HX1500i 1.500 watt 80 Plus Platinum sertifikalı güç kaynağı.
  • Windows 11 mevcut en son sürüme güncellendi.
  • Corsair XTM70 termal macun.

Birçoğunuz test tezgahımızı zaten biliyorsunuz ve en yüksek performans düzeyine ulaşmak için sınıfının en iyisi bileşenlerden oluşuyor . Belli nedenlerden dolayı, DDR4 ve DDR5 standartları birbiriyle uyumlu olmadığından iki farklı anakart kullanmak zorunda kaldım .

GIGABYTE B760M GAMING _ CPU üzerindeki olası frekans optimizasyonlarından kaynaklanan farklılıklar .

Kullanılan RAM kitlerine gelince, DDR5 durumunda Corsair VENGEANCE RGB 64 GB kitini (32 GB x 2) 6.000 MHz’de CL30 gecikmelerle kullandım . Bu özel kit, AMD EXPO profilleriyle birlikte gelir, ancak GIGABYTE Z790 AERO G anakartında sorunsuz çalıştı.Bu anakart, Intel XMP ve AMD EXPO anılarını mükemmel şekilde destekler.

DDR4 bellek konusunda ise 2.666 MHz frekansında ve CL15 gecikme sürelerinde Kingston HyperX 16 GB (8 GB x 2) kit kullandım . Özellikle hızlı bir kit değil, ancak çok düşük gecikmelerle bunu telafi ediyor ve sonuçta bu, sunabileceği performansı da etkiliyor. Bazı sorularınız olacağını biliyorum ve performans testine geçmeden önce bunları doğrudan yanıtlayacağım:

  • Neden 64 GB DDR5’i 16 GB DDR4 ile karşılaştırdınız? Mevcut uygulamalarda ve oyunlarda bellek kapasitesinin ne ölçüde önemli olduğunu belirlemek ve DDR5’in avantajlarından biri olan modül başına daha yüksek yoğunluğunun yaratabileceği farklara ilişkin daha kapsamlı bir vizyon sunmak.
  • Neden 2.666 MHz DDR4 kitini seçtiniz? Çünkü bu kit çok iyi gecikmelere sahip (CL15) ve DDR5’e yükseltme yaparken en çok kullanılan ve en ilginç seviyelerden birinden başlamak istediğimden, ancak yine de diğer medyalarla karşılaştırıldığında en az kullanılanlardan biri olduğundan başlamak istedim.
  • Anakartı değiştirmek Intel Core i9-13900K performansını etkiler mi? Bu durumda etki neredeyse sıfır olmalıdır çünkü her iki kartta da CPU aynı maksimum frekansta çalışıyordu ve ciddi tutarsızlıkları önlemek için aynı konfigürasyona sahipti. Ayrıca GIGABYTE B760M GAMING X AX’in sağlam ve mükemmel şekilde soğutulmuş bir VRM’ye sahip olduğunu unutmayın.
  • Karşılaştırma adil mi? Bu adil çünkü, açıkça farklılaşmış iki uç noktadan başladığımızı her zaman açıkça belirtiyoruz: Gecikme süreleri ile öne çıkan 2.666 MHz hızına sahip temel bir DDR4 kiti ve daha yüksek hız ve kapasiteye sahip bir DDR5 kiti. Açıkçası normal olan, ikincinin daha iyi performans göstermesidir.

Sentetik testlerde DDR4 ve DDR5 bellek

Geekbench 6’daki Performans

Bir dizi sentetik testle başlıyoruz ve hemen hemen her cihazın performansını ölçmemize olanak tanıyan bir klasikle başlıyoruz. Geekbench 6’da da görebileceğimiz gibi DDR5 bellek, hem tek iş parçacıklı hem de çoklu iş parçacıklı işlemlerde performansı artırıyor, ancak fark özellikle çoklu iş parçacıklarında büyük.

DDR5 yapılandırması tek iş parçacığında 2.901 puana ulaşırken, DDR4 ile tek iş parçacığında 2.824 puan elde ediyoruz. Çoklu kullanımda birincisi 21.328 puan, ikincisi ise 13.793 puan alıyor, bu da bize kullandığımız DDR5 bellek lehine %54.63’lük bir fark  bırakıyor .

Blender’da Performans

Şimdi Intel Core i9-13900K kullanarak Blender’da elde ettiğimiz performans verilerini görmek için hemen atlayalım. Gördüğümüz gibi DDR5 kullanıldığında tüm testlerde küçük ama belirgin bir performans artışı oluyor .

DDR5 bellek ile “Monster”da dakikada 250 örnek alıyoruz, “Junk Shop” ve “Classromm”da ise dakikada 118 örnek alıyoruz. DDR4 bellekle yapılan testte bu sonuçlar dakikada 224, 136 ve 109 örneğe düşüyor. Bu, DDR5’in DDR4’e kıyasla daha iyi olduğu anlamına gelir:

  • “Canavar”da %11,61 performans.
  • “Junk Shop”ta %17,65 performans.
  • “Sınıf”ta %8,26 performans.

AIDA64’teki performans

Bu, bellek ve önbellek bant genişliğinin yanı sıra gecikme sürelerini de ölçen özel bir testtir. Ekteki görüntüde de görebileceğimiz gibi kullanılan DDR5 bellek, 73,5 ns gecikmeyle sırasıyla 9,1 GB/s ve 8,9 GB/s aralığında hareket ettiğinden hem okuma, hem kopyalama hem de yazmada mükemmel değerlere ulaşıyor .

DDR4 bellek , okumada 3,9 GB/sn, yazmada 3,7 GB/sn ve kopyalamada 3,9 GB/sn değerlerini 82,1 ns gecikmeyle elde ettiğinden oldukça altına düşüyor. Basit bir hesaplama yaparsak sonuç açıktır; 6 GHz DDR5 bellek ve CL30 gecikmelerle bant genişliğini iki katına çıkarıyoruz.

PassMark’ta Performans

Bu test aynı zamanda RAM belleğin performansını doğrudan ölçmemize de olanak tanıyor ve ekteki görsellerde de görebileceğimiz gibi ikisi arasındaki farklar çok büyük. Corsair VENGEANCE RGB 64GB 6GHz CL30 kiti toplamda 4.029 puan alırken, Kingston HyperX 2.6GHz DDR4 CL15 kiti 3.006 puan aldı .

Bireysel testlerin sonuçlarına bakarsanız, DDR5 belleğin bazı durumlarda performansı ikiye katlayabildiğini göreceksiniz ve bu, belirli bir belleğin bu kıyaslamanın dahili sıralamasında elde ettiği konuma mükemmel bir şekilde yansıyor. DDR5, veritabanındaki geri kalan sonuçların %99’undan daha hızlıyken , DDR4 bunların yalnızca %71’inden daha hızlıdır.

Oyunlarda DDR5 ve DDR4 bellek

Cyberpunk 2077’deki Performans

DDR5 belleğin 1080p’de yarattığı fark, ekteki grafikte de görebileceğimiz gibi çok büyük çünkü saniyede 50 karelik bir performans artışı sağlıyor . 4K’da GPU sınırlayıcı faktör haline geldiğinden bu fark neredeyse tamamen ortadan kalkıyor ve DLSS 3 uygulandığında yine DDR5 lehine küçük bir farkın görüldüğünü görebiliyoruz.

Kare hızının olumlu bir etkisi olduğu ve DLSS Süper Çözünürlüğünü etkinleştirerek DDR5 ile DDR4 arasındaki farkların en aza indirilmesine yardımcı olduğu görülüyor. Bunu daha sonra Death Stranding’de konuşacağız.

Bir Veba Masalında Performans: Requiem

Bu oyunda da aynı trend devam ediyor ve bu normal çünkü sonuçta CPU’dan çok GPU’ya bağlı bir oyun , Cyberpunk 2077’de de olduğu gibi. 1080p’de 15 FPS’lik bir farkımız var. DDR5 bellek , 4K’da fark ortadan kalkıyor çünkü GPU çok büyük bir iş yükü üstleniyor ve DLSS 3’lü 4K’da DDR5’in DDR4’e göre küçük bir avantajı var.

Death Stranding’deki Performans

Death Stranding’de ise tam tersi oluyor, GeForce RTX 4090’ın 4K’da bile fazlasıyla yeterli olduğu bir oyunla karşı karşıya kalıyoruz , bu da darboğazın CPU tarafından işaretlendiği anlamına geliyor. Bu nedenle DDR5’in etkisi tüm çözünürlüklerde harika ve performans modunda DLSS 2 ile 1080p’de 43 FPS, 4K’da 21 FPS ve 4K’da 45 FPS’lik bir iyileşme elde ediyoruz. Burada artık telafi edecek DLSS 3’ümüz yok.

Microsoft Flight Simulator’da Performans

DDR5 ve DDR4 arasındaki farkları gördüğümüz, CPU seviyesinde kayda değer bir darboğaz yaşayan bir başka oyun. 1080p’de iyileştirme 13 FPS, 4K’da fark 12 FPS ve performans modunda DLSS 3 ile 4K’da DDR5 bellek lehine fark 22 FPS’dir.

Resident Evil 4 Remake’teki Performans

Resident Evil 4 Remake’te 1080p’de DDR5 lehine 48 FPS gibi devasa bir farkımız var. 4K’da fark 6 FPS’ye düşüyor ancak FSR 2 etkinleştirildiğinde her iki konfigürasyon arasındaki mesafe, DDR5 kullanıldığında 20 FPS daha fazla olacak şekilde yeniden belirginleşiyor.

Örümcek Adam Miles Morales’teki Performans

DDR5 kullanırken en fazla performans kazanan oyunlardan biri bu  , grafikte de açıkça görülebiliyor. DDR5 bellekle 1080p’de ortalama 231 FPS elde ederken, DDR4 ile ortalama 163 FPS’ye düşüyor. 4K’da bile fark hala büyük; DDR5 kullanıldığında 169 FPS ve DDR4 kullanıldığında 140 FPS. Performans modunda DLSS 3 etkinleştirildiğinde bu mesafe azalır.

Ortalama oyun performansı

Az önce gördüğümüz her şeye biraz daha bağlam kazandırmak için, size test ettiğimiz altı oyunun sonuçlarıyla birlikte yüzdesel bir ortalama bırakacağım . Özetle, verdiğimiz frekans, kapasite ve gecikme değerleriyle DDR5 belleğin DDR4’e karşı performansını ölçerken şöyle görünüyorlar:

  • 1080p’de %26,72 daha fazla performans.
  • 4K’da %10,36 daha fazla performans.
  • Mevcut olduğunda DLSS/FSR ve kare hızıyla %10,39 daha iyi 4K performansı.

Bellek kapasitesi sentetik testleri ve ayrıca bazı profesyonel senaryoları etkileyebilir , ancak bu durumda oyunlar üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır çünkü kullanılan oyunların hiçbirinin düzgün çalışması için 16 GB’tan fazla RAM gerekmemektedir. Gerçek zamanlı tüketim değerleri de bunu doğruladı.

Son notlar

Elde ettiğim sonuçlar genel anlamda beklentilerim dahilinde . DDR5 bellek, çok büyük bir bant genişliği iyileştirmesini temsil eder ve bu, özellikle CPU’ya bağımlı senaryolarda ve ayrıca bu değere büyük ölçüde dayanan profesyonel uygulamalarda performansı artırır.

GeForce RTX 4090 ile 1080p’de oyun çalıştırdığımızda, grafik kartının “aşırı” olduğunu ve darboğazın CPU’ya taşındığını söyledik. Kullandığımız kit gibi düşük gecikmeli 6 GHz DDR5 belleğimiz varsa, onunla işlemci arasındaki iletişim daha hızlıdır ve erişim süreleri daha az işaretlenir , bu da daha yüksek performansla sonuçlanır.

Çözünürlüğü yükselttiğinizde işler değişir ve aşırı yüklenen GPU olur, dolayısıyla CPU’nun etkisi azalır ve aynı şey RAM’de de olur . Ancak bu senaryolarda bile DDR5 belleğin önemli bir fark yaratabildiğini ve yeniden ölçeklendirme teknolojilerinin öne çıkması sayesinde birçok durumda öneminin bir kez daha fark edildiğini doğrulayabildik.

Amacınız oyun oynamaksa 64 GB DDR5 kitine ihtiyacınız olmayacak ancak bu standartla elde edebileceğimiz performans artışı ve fiyatta düşen her şeyi hesaba katarak bir sonraki alışverişinizde bu yeni standardı benimsemeyi düşünmelisiniz. PC’nin yenilenmesi . Yalnızca daha yüksek performansın keyfini çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda her türlü iş yüküyle yüzleşmeye hazır son teknoloji ekipmanlara sahip olacaksınız ve bu size daha uzun bir kullanım ömrü sunacaktır. Artık DDR5 bellek buna değer

Aziz Emre ÖZTÜRK

Merhabalar, Ben Aziz Emre ÖZTÜRK. Genç girişimcilerden biriyim. 2020 yılında kurmuş olduğum AZTEK şirketimde CEO olarak görev yapmaktayım. Ayrıca, şirketim bünyesinde bulunan Tekno Donanım, The Bosphorus, HostingFest ve SuperNova markalarında de aktif görevler üstlenmekteyim. Tekno Donanım bünyesinde Teknoloji, E-Ticaret, Webmaster ve Girişimcilik sektörlerinde yazılı ve görsel içerikler üreterek, bu yararlı içerikleri sizlerle paylaşmaktayım 😊
Başa dön tuşu